Mondhygiëne
Poetsen
Het advies is om twee keer per dag te poetsen, minimaal twee minuten lang, met een tandpasta met fluoride. Fluoride kan het glazuur om uw tanden en kiezen beschermen en herstellen. Glazuur is belangrijk om uw tanden niet te laten aantasten door zuren en suikers bijvoorbeeld. U kunt uw mond na het poetsen dan ook beter niet direct naspoelen met water om de fluoride langer zijn werk te laten doen.
Voeding
Dachten we vroeger dat een appel gezond voor het gebit was, nu weten we beter. Zuren en suikers in eten en drinken tasten het tandglazuur, de harde beschermlaag van tanden en kiezen, aan. Uiteraard kunt u alles eten wat u maar lekker vindt, maar liever niet te vaak om uw gebit te sparen. Maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag is ideaal.
Heeft u een lekker glas sinaasappelsap (zuren) gedronken? Wacht dan minimaal een uur met tandenpoetsen. De zuren maken uw glazuur zachter, waardoor poetsen schade kan aanrichten.
Apps
Er zijn verschillende apps die inzicht geven in eten en drinken of helpen voeding te registreren. Bijvoorbeeld de app ‘Kies Ik Gezond?’ van het Voedingscentrum. Voor uw kinderen is de app ‘De avonturen van Glansje & Tom’ geschikt om spelenderwijs te leren over goed poetsen en voeding. Speel elke dag een quizvraag met uw kind en steek er zelf ook nog veel van op!
Ontstoken tandvlees (Gingivitis)
Gezond tandvlees heeft een roze kleur. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees, bloedt nooit!
Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak.
De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de zogenaamde ‘pockets’ dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen.
In toenemende mate blijkt uitonderzoek dat er een relatie bestaat tussen chronische ziekten zoals diabetes type 2, dementie, aderverkalking en kanker en mondbacteriën. Vooral de bacterie ‘Porhyromonas Gingivalis’ lijkt bij de huidige inzichten een boosdoener te zijn. Dit omdat sporen van deze bacterie worden aangetroffen in bijvoorbeeld reumatische gewrichten en in biopten uit hersenen.
De Gingivalis is één van de bacteriën in de mond. Deze bacterie ‘verstopt’ zich tussen de tanden en kiezen en vooral bij het wijken van tanden en kiezen op latere leeftijd, nestelt de bacterie zich onderin het tandvlees. Door het lage zuurstofgehalte ‘groeit en bloeit’ hij daar. Wat de bacterie daarna doet, is nog onduidelijk. Mogelijk maakt hij zich klein en dringt hij de bloedbaan binnen. Mogelijk ook produceert hij schadelijke eiwitten. Misschien ook blijft hij in de mond waar hij het immuunsysteem negatief beïnvloedt.
Wat de relatie tussen de bacterie Gingivalis en chronische ziekten ook is, zeker is dat een goede mondverzorging én gezonde voeding helpen bij tenminste het verkleinen van de risico’s van slechte bacteriën in de mond.
Voorkomen is beter dan genezen. Gezond tandvlees is van grote waarde en een periodiek onderhoud bij de tandarts ondersteunt dat.