De kosten voor mondzorg

Wat kost het u om uw gebit weer gezond én mooi te krijgen? Wij zijn transparant en duidelijk over onze kosten.

Standaardtarieven

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft maximumtarieven vastgesteld voor tandheelkundige zorg en orthodontische behandelingen. Iedere tandarts hanteert dus deze tarieven! De kosten van de meest voorkomende behandelingen (2021) zijn:

 • Periodieke controle (code C11) € 22,91
 • Preventieve voorlichting en/of instructie, per 5 minuten (M01) €13,52
 • Gebitsreiniging, per 5 minuten (M03)  € 13,52
 • Verdoving (code A10) € 15,07
 • Eenvlaksvulling met composiet (witte vulling, code V91) € 48,23
 • Second opinion: een uitgebreid onderzoek en opstellen behandelplan (code C28) € 108,53
 • Kaakoverzichtsfoto (code X21) € 72,35
 • Kroon (code R24) € 265,28 (exclusief materiaal- en techniekkosten)

Voor een prothese (kunstgebit), brug of kroon is er voor de tandartsbehandeling dus een standaard maximum tarief. De materiaal- en techniekkosten (de kosten voor het maken) kunnen wel verschillen.

Een compleet overzicht van de vastgestelde tarieven vindt u op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (www.nza.nl)

Vraag voor de behandeling altijd een offerte. Bij een behandeling van meer dan €250,- ontvangt u een (verplichte) prijsopgave.

Wat vergoedt uw zorgverzekeraar?

Welk deel van uw tandheelkundige behandeling door uw zorgverzekeraar wordt vergoed, is afhankelijk van:

 • Uw zorgverzekering (basis of aanvullend verzekerd)
 • Of er een medische noodzaak is voor de behandeling

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars en kunnen precies zien wat uw zorgverzekeraar vergoedt. Wij kunnen daarom voor u uitrekenen wat uw zorgverzekeraar in uw specifieke situatie vergoedt en welke kosten voor uw eigen rekening komen. 

Eigen risico

In Nederland hebben we een jaarlijks eigen risico voor zorgkosten. In 2020 bedraagt dit € 385,-. Dit betekent dat u de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf betaalt. Zelfs als deze kosten normaliter door uw zorgverzekeraar worden vergoed. Pas nadat u de eerste € 385,- aan kosten heeft betaald, vergoedt uw zorgverzekeraar de verdere door u gemaakte zorgkosten. U kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico, tot maximaal € 500,-, waardoor u een lagere maandpremie betaalt.  

Eigen bijdrage

De wettelijke eigen bijdrage wordt soms geheel of deels vergoed door een aanvullende verzekering.

Wij geven u duidelijkheid over de kosten! In bepaalde gevallen betaalt u dus een eigen bijdrage.

Voordat u beslist of u de behandeling in wilt zetten, krijgt u van ons een begrotingsvoorstel met een duidelijk overzicht van:

 • De totale tandartskosten
 • Het deel dat uw zorgverzekeraar vergoedt
 • Het deel dat u zelf dient te betalen

Factuurbedrag kan afwijken van begroting

De uiteindelijke kosten kunnen soms iets hoger of lager uitvallen dan het bedrag in het begrotingsvoorstel. Dit gebeurt wanneer tijdens de behandeling zaken anders uitpakken dan vooraf ingeschat. De tandarts beoordeelt tijdens de behandeling welke behandeling het beste voor u is. Het kan zijn dat er meer verdoving noodzakelijk is dan ingeschat, waardoor de kosten hoger worden. Of dat een tand toch behouden kan worden, waardoor de kosten juist lager worden. Doel is om uw bestaande tanden te behouden die er netjes uitzien, geen pijn doen en goed vast zitten. Het begrotingsvoorstel is dan ook altijd onder voorbehoud.

Betalen (in termijnen)

Wij factureren via Infomedics. U ontvangt de factuur dus direct van hun. Wilt u overleg over de factuur, neem dan contact op met Infomedics.